Siirry suoraan sisältöön

Kauppaneuvos Martti Salomaa syntyi 16. syyskuuta 1920, Viipurin maalaiskunnassa. Martti Salomaan lapsuudenkoti oli luonnon keskellä meren rannalla Viipurin maalaiskunnan Lihaniemessä. Salomaan perheessä oli kaikkiaan yhdeksän lasta. Martti Salomaa sai ensimmäisen työpaikkansa 13– vuotiaana Karjakunnan lähettinä.

Ennen talvisodan alkua yritteliäs Salomaa oli töissä Viipurin Osuusliikkeessä lihapuolen tehtävissä isänsä jälkiä seuraten.

Talvisodan alla Salomaa ilmoittautui vapaaehtoisena asepalvelukseen. Talvi– ja jatkosodassa Salomaa toimi konekivääriryhmän ja puolijoukkueen johtajana. Kaikki Salomaan viisi veljestä selvisivät hengissä läpi vaikeiden sotavuosien, mutta heidän kotikontunsa jäivät rajan taakse. Perhe asettui sotien jälkeen Helsingin maalaiskunnan Tikkurilaan. Sotien päätyttyä Salomaa perusti veljensä Kaukon kanssa Tikkurilaan polkupyöräkorjaamon Veljekset Salomaa Oy. Vähin erin yritys kasvoi pyörä- ja urheiluvälineliikkeeksi, olivathan Salomaat nuorena lahjakkaita urheilijoita saavuttaen Suomen mestaruuksia pikaluistelussa ja pyöräilyssä.

Pyörä– ja urheiluliikkeiden rinnalle Salomaat perustivat 1950-luvulla sähkö- ja kodinkoneliikkeen. Autotuonnin vapautuessa vuonna 1962 toiminta laajeni autokauppaan, josta tuli myöhemmin Martti Salomaan pääasiallinen yritystoiminta. Yritykset menestyivät ja työllistivät parhaimmillaan yli 100 henkeä. Salomaa rakennutti Tikkurilaan myös useita liike– ja asuinrakennuksia.

Martti Salomaa toimi aktiivisesti useissa järjestöissä ja yhdistyksissä, ollen useiden niistä perustajajäsen. Vuonna 1985 Salomaa myi kaikki liiketoiminnot.

Vuonna 1991 hän perusti omaa ja vaimonsa nimeä kantavan Martti ja May Salomaan säätiön ohjaten henkilökohtaisesti säätiön asuinrakennusten suunnittelua ja rakentamista sekä säätiön toiminnan käynnistämistä.

Säätiöllä hän halusi kiittää vantaalaisia menestyksestään liike-elämässä ja tukea samalla sotaveteraaniveljiään, joiden järjestötoimintaan hän osallistui aktiivisesti eläkepäivillään.

Martti Salomaa oli rautainen yritysjohtaja mutta myös luonteeltaan vaatimaton hyväntekijä. Vapaa-aikaansa hän vietti mielellään muun muassa kalastellen ja tehden ruumiillista työtä kotipuutarhassaan ja mökillään Porvoon saaristossa.

Hän kuoli Oulunkylän kuntoutussairaalassa Helsingissä 88–vuotiaana, 30. tammikuuta 2009 läheisten läsnä ollessa. Rouva May Salomaa on 91-vuotias ja asuu edelleen itsenäisesti kotonaan.

Martti ja May Salomaa